top of page

És el coworking una moda?

És fàcil pensar que l'auge del coworking és merament una conseqüència temporal relacionada amb el covid i el teletreball. Però la veritat és que l’expansió del coworking és anterior a la pandèmia i a la normalització del teletreball, i que, des que el CoViD ha passat de llarg, la tendència no ha fet sinó augmentar. Vols saber una mica més de la història d’aquesta forma de treball que s’està estenent pel globus? L'evolució dels espais de coworking i de la mena de professionals que s’hi senten atrets és una història fascinant que reflecteix molts dels canvis que s'estan produint en la societat en general i en el mercat laboral en particular. Des de les seves modestes arrels a principis del segle XXI, el coworking s'ha convertit en una tendència global que afecta a una àmplia gamma de sectors i geografies.



Els orígens del coworking

La dècada dels 90, Brad Neuberg, un programador informàtic, buscava un espai de treball més col·laboratiu i social que l'entorn de treball tradicional de la seva empresa. Imaginava sortir del cercle reduït d’expectatives i punts de vista, i poder tenir a l’abast tots els avantatges de la multidisciplinarietat sense deixar de dedicar-se a la seva feina ni perdre capacitat de concentració o productivitat. Va ser ell qui va encunyar per primera vegada la paraula “coworking”.

Amb els anys, la idea de coworking va començar a passar del capritx d’un pioner a tota una possibilitat de model alternatiu de treball. No fa ni quinze anys que va començar a implementar-se en diversos espais, anant dels Estats Units fins a Europa, i ben aviat va començar a guanyar terreny.



No només pels freelance

El coworking va representar ben aviat una solució per a professionals freelancers i empreses emergents que buscaven un espai de treball en lloc d'estar tancats a casa o en un cafè. No va ser fins que el concepte ja estava implementat que es va veure que la limitació (només per a freelancers) era innecessària: el coworking constituïa una alternativa real a les oficines tradicionals. Aquest canvi es va veure impulsat per molts factors, inclosos els canvis tecnològics que van permetre als treballadors fer feina des de qualsevol lloc. Però un dels factors claus que el van fer esclatar va ser la consciència social que el treball ha de ser compatible amb uns bons estàndards de vida. El coworking és una conseqüència natural d’una concepció més moderna del treball, que entén la necessitat de millorar la qualitat de vida i la flexibilitat en el lloc de feina. I això, és clar, no és pas una moda. Al coworking a Igualada Cal Neri tenim present aquesta prioritat i treballem perquè la feina sigui un lloc més amable.



Coworking a Igualada Cal Neri



Expansió

A nivell mundial, el coworking ha experimentat una expansió espectacular en els últims anys. En molts països, el coworking s'ha convertit en una opció popular per a empreses de totes les mides, des de start-ups fins a grans corporacions. El coworking també ha guanyat terreny en sectors diversos, des de la tecnologia i les startups fins a la consultoria i les finances. Degut al perfil professional divers d’Igualada, i a la seva connexió amb una de les ciutats més globals i riques del món —Barcelona—, al coworking a Igualada Cal Neri hi podràs trobar treballadors de tota mena de sectors.


Com tot gran canvi en les tendències laborals, la consolidació del coworking ha tingut un impacte important en el mercat laboral. El coworking ha permès a les empreses contractar treballadors en lloc d'invertir en infraestructures costoses i ha ofert a les persones la flexibilitat de treballar des de qualsevol lloc. Això, al seu torn, ha impulsat la creativitat i la innovació, ja que les persones tenen més oportunitats per col·laborar i aprendre les unes de les altres. Avui en dia, treballar a un coworking, amb els seus avantatges i prestacions, et pot obrir la porta a feines arreu del món.



Sala de reunions Igualada


Una tendència a l’alça

És constant, doncs, l’auge del coworking? Ho és: va a més i no s’atura. En algunes regions del món, com ara Europa i Amèrica del Nord, el coworking ja és una pràctica ben establerta, amb una penetració del 17% i el 15% respectivament en el mercat de lloguer d'oficines. A l'Asia, el mercat del coworking està creixent a un ritme menys veloç però constant, amb un augment del 25% en la demanda d'espais de coworking entre 2018 i 2019.

I, com amb tota tendència, una manera de saber si és una moda és preguntar si és bona. Les coses bones (com els plats de les nostres àvies) perduren; les modes (com els cupcakes dolents) passen.


En aquest sentit, el coworking té tots els números per triomfar. La manera com està afectant a la dinàmica del treball és predominantment positiva, i els seus usuaris també en donen bones referències. Segons un estudi realitzat per DeskMag, el 83% dels membres de coworking informen que han millorat la seva productivitat des que van començar a treballar en aquest tipus d'espai. El mateix estudi revela que el 70% dels membres de coworking han ampliat les seves xarxes professionals gràcies a la seva participació en aquesta comunitat.

No ens haurien de sorprendre, doncs, els resultats que va diagnosticar l’informe de l’estat del Coworking a l’Estat espanyol, publicat el novembre passat. Segons aquest informe, el 30% de les oficines seran de Coworking el 2030. Una raó significativa per buscar-ne un de confiança!



Coworking a Igualada Cal Neri


22 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page