top of page

Consells de networking per a emprenedors

El networking és un anglicisme que fa referència a cultivar la xarxa de contactes professionals. Aquesta és una acció que tots ho fem sent-ne més o menys conscients. L’objectiu del networking és crear una xarxa de contactes que ens poden obrir les portes a nous mercats, sectors, feines…


I per què és important aquest concepte? Com a autònom, emprenedor, o com a treballador d’una empresa, és molt important cuidar i ampliar la xarxa de contactes. Aquesta ens permet, a més d’obrir portes a nous clients o proveïdors, augmentar la visibilitat de la nostra empresa, donar-nos a conèixer com a especialistes en el nostre àmbit, etc.


El networking pot adquirir moltes formes, ja que al cap i a la fi estem parlant de relacions humanes. Pot ser Online, offline, o una barreja de les dues (el més comú actualment).


Networking a les Xarxes Socials

El lloc online per excel·lència que a tots ens pot venir al cap al pensar en networking a les xarxes és LinkedIn, una xarxa social creada específicament amb aquest objectiu. LinkedIn t’ajuda a teixir la xarxa de contactes gràcies a les seves diferents funcionalitats. Et recomanem seguir hashtags de temàtiques que siguin del teu interès per tal d’intervenir en debats que es creen a la xarxa. De la mateixa manera, pots formar part de grups on es generen debats o es comparteix informació rellevant.


Els grups de Facebook també són una bona opció per conèixer professionals del teu sector o de sectors d’interès. I sí, Facebook sona antic, però els seus grups segueixen funcionant arreu del món. Sobretot, si el teu objectiu és ampliar coneixences a Llatinoamèrica, et presentem el teu aliat.


Twitter tampoc pot passar per alt. Els debats que es generen en aquesta plataforma social són mundialment famosos. Si vols ampliar la teva xarxa, invertir-hi uns minuts al dia per seguir l’actualitat del teu sector i intervenir en debats, és valor segur.


Networking presencial

El networking presencial té moltes formes, com ja hem comentat a l’inici de l’article. Però al pensar en presencialitat, a tots ens ve al cap un esdeveniment formal, amb vestits de jaqueta i potser una copa de cava mentre s’entrecreuen targetes. I sí, aquesta és una forma molt vàlida i efectiva de networking. Aquests esdeveniments específics de networking agrupen professionals amb interessos similars. També pots assistir a esdeveniments empresarials, no específics de networking, on coneixeras molts professionals i ampliaran coneixences. Un exemple és els actes que organitza la Unió Empresarial de l'Anoia. En aquests casos, és important tenir una targeta de presentació amb totes les dades de contacte i una foto, ja que has de tenir en compte que coneixeràs a molta gent amb poca estona.


Però la presencialitat va molt més lluny. Un coworking és un lloc clau per treballar el networking. De fet, és un dels factors que marquen la diferència per a un emprenedor i fa que sigui molt interessant plantejar-se treballar des d’un espai de treball compartit. Els coworking ajuden a crear una xarxa de contactes professionals, ja que són un aparador dels serveis que ofereix cadascú. Tant els espais comuns com les taules de treball són llocs on neixen contactes laborals. Perquè com ja hem comentat, el networking no és res més que l’acció de treballar les relacions humanes a nivell laboral.



Assistir a cursos sobre temes del teu interès o de l’interès del teu públic objectiu, així com mantenir-te actiu en la formació, t’obrirà les portes a conèixer professionals o prospectes.


Un altre lloc “físic” on pots ampliar la teva xarxa de contactes és al dia a dia. Com ja hem repetit, estem parlant de relacions humanes. Surt, gaudeix del teu hobby, parla amb la gent que t’envolta, treballa fora de casa, ves a un coworking. Perquè com a éssers humans en deixem guiar pels instints, per la confiança que ens pot generar algú. Si dones a conèixer la teva professió i en parles amb passió, no dubtis que aquells que et coneixen et contactaran quan necessitin serveis com els teus. Preferim treballar amb gent de confiança, oi?


Consells per treure el màxim partit al networking

En aquesta última secció parlem de formes per treure el màxim partit al networking, ja sigui online o offline.

  • Tenir clar què vols. Sembla un consell estúpid, però confia amb nosaltres, és important. Abans d’entrar a un esdeveniment on coneixeràs gent, has de tenir clar quins contactes busques pel teu propòsit. No obstant això, tracta a tothom per igual, la vida dona moltes voltes.

  • Elevator pitch. Aquest concepte anglès es refereix al discurs breu, d’uns 30 segons, que explica el teu projecte i capta l’atenció de l’oient. És important portar-ho ben preparat però que l’exposis de forma natural.

  • No tot és vendre. Escolta als altres, mostra interès i aporta informació de valor sempre que sigui possible. Amb que sàpiguen a què et dediques i mostris una imatge professional serà suficient perquè et recordin quan els faci falta un servei com el que ofereixes.

  • Mantenir el contacte després de la coneixença. Estem al segle XXI i si has conegut a algú en un curs i heu mantingut una conversa interessant, busca’l a LinkedIn i segueix en contacte.

  • Gaudeix de les relacions socials. Si aconsegueixes estar relaxat al parlar amb la gent, tant tu com ells connectareu més amb la conversa. També fes que el teu llenguatge corporal t’ajudi a transmetre allò que vols expressar.


equip de persones al voltant d'un ordinador
Consells de networking per a emprenedors

Esperem que t’hagi ajudat a entendre com funciona el networking i com treure’n profit.

70 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page